»Občutek, da je potrebno slovenskemu potrošniku ponuditi nekaj novega, dobrega, vrhunskega, pristno slovenskega, me ni pustil mirnega. Iskal sem odgovor doma in v tujini ter jo končno našel - klubsko sorto Bonita, novost v evropskem in svetovnem prostoru. V sodelovanju z Biotehniško fakulteto, Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije ter drugimi pridelovalci, združenimi v zadrugi Tibona smo v okviru EIP projekta uspešno vzpostavili zgodbo slovenskega jabolka blagovne znamke BonitaSi. Jabolka, ki je več kot samo navadno sadje – je jabolko, ki je dobro za potrošnika, naravo in slovensko kmetijstvo,« Anton Koršič, ustanovitelj zadruge Tibona in pridelovalec jabolk blagovne znamke BonitaSi.

 

 

EIP »Bonita, nova odporna klubska sorta jabolk v Sloveniji – od pridelave do trženja«

Na pobudo pridelovalcev je bila tehnologija pridelave in trženja sorte jabolk Bonita v obdobju 2019 - 2022 podrobneje raziskovana v okviru projekta EIP »Bonita, nova odporna klubska sorta jabolk v Sloveniji – od pridelave do trženja«.

 

Pristop EIP je povsem nov koncept evropske politike razvoja podeželja. Njegov cilj je zmanjšati vrzel v prenosu znanja in inovacij od stroke do kmetijske prakse in izboljšati povratni pretok informacij glede zaznanih praktičnih izzivov od kmetijske prakse do stroke.

 

Prenos znanja

Partnerji projekta so bili zadruga Tibona in njeni člani, Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani in Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije.

 

Projekt je prek povezovanja uglednih in strokovnih organizacij  omogočal ustvarjanje in prenos novih znanj in izkušenj, potrebnih za sodobno in trajnostno pridelavo jabolk. Gradil je temelje za strokovne pridelave in skladiščenja jabolk ter posledično visoko kakovost jabolk blagovne znamke Bonita. 

 

Zato trdno velja, da so jabolka blagovne znamke BonitaSi zagotovilo dobre izbire.

 

Inovativno partnerstvo in povezovanje

Projekt predstavlja primer inovativnega partnerstva t.i. trikotnika znanja, ki je med seboj v tesnem sodelovanju in partnerstvu povezoval slovenske kmete – pridelovalce jabolk sorte Bonita, Biotehniško fakulteto kot raziskovalno-razvojno inštitucijo ter svetovalno službo KGZS.

 

Razvojna spodbuda za slovensko sadjarstvo

Z uvajanjem novih sort jabolk visoke kakovosti v slovenski prostor, krepitvijo znanja, prenosom dobrih praks iz tujine predstavlja pomemben vzvod in razvojno spodbudo za nadaljnji razvoj slovenskega sadjarstva.

 

 

 

 

 

Bi želeli poskusiti novo sorto jabolk? Mi smo pravi naslov za vas.

Pridite in poskusite - JABOLKO BONITA.

Zadruga za razvoj sadjarstva

TIBONA z.o.o.

Arnovo selo 34, 8253 Artiče

POKLIČITE NA

041 647 343

PIŠITE NAM

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Sadike za vrtičkarje niso na voljo!

© 2024 Bonita. Vse pravice pridržane. Petka.Agencija