Jabolka Bonita
Zakaj Bonita? Ker je to nova sorta jabolk in jo je na svetu tako malo in ima takšo ceno, da smo prepričani, da bo v Sloveniji samo slovenska Bonita. To je klubska sorta, trenutna pridelava je v Italiji, Avstriji, Franciji, državah Beneluxa, Madžarski in Češki. Vzgojena je bila na Češkem na isti žlahniteljski postaji kot Topaz. Lastnik sorte je KSB (konzorcij južno tirolskih drevesničarjev). To nam zagotavla, da na trgu ne bo "sumljive" Bonite.
Bonita je iz odlične družine, saj sta starša Topaz in Pink Lady. Jabolko Bonita je na bolezni (škrlup in plesen) odporno. To pomeni, da je za 3/4 manjša poraba pesticidov.
Jabolko Bonita je zelo prijetnega videza, rdeče in podolgovato, sladko-kislega okusa, hrustljavo, zelo sočno in čvrsto.
Da smo lahko pridobili lastništvo za Slovenijo, smo ustanovili zadrugo.
ZADRUGA ZA RAZVOJ SADJARSTVA TIBONA z.o.o.
Zadruga trenutno šteje 13 članov, v glavnem so to pridelovalci. Članstvo v zadrugi je prostovoljno, odprto za vse pridelovalce (obvezno), trgovce, strokovnjake in potrošnike.
Bonito zdaj predelujejo trenutno na petih kmetijah. Na pomlad 2020 se nam pridružijo še vsaj štirje novi pridelovalci.